Betegség nyaralás alatt: újra kivehető a szabadság

szabadságA spanyol dolgozókat érintő peres ügyben kimondták, "a fizetett éves szabadsághoz való jog az unió különleges fontossággal bíró elve, amit nem lehet megszorítóan értelmezni".

Czeglédy Edina, a Noerr és Társai Iroda munkajogi csoportjának vezetője szerint ugyan sem a jelenlegi Mt., sem a július 1-jétől hatályba lépő új munkajogi kódex nem szabályozza ezt a kérdést, de a szokásjog alapján eddig is úgy kezelték, ahogy az Európai Unió Bírósága ítélete rendelkezik. Zsédely Márta, a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje pedig azt emelte ki, hogy egy dolgozó nem lehet kétfajta jogcímen távol, tehát, ha valakit a nyaralása közben kiírnak betegállományba, akkor az ma is felülírja a rendes szabadságot.

Kötekedő főnökökkel szemben jöhet jól az uniós döntés, mert azt figyelembe kell venniük a munkáltatóknak és a hazai bíróságoknak is.

A magyarok azonban csak ritkán mennek perre saját munkaadójuk ellen, mert túl sok retorzió érheti őket - mondta a hírportálnak Dr. Sipos Márta munkajogász.

Origo.hu